Okçuluk Benim Sporum Projesi

OKÇULUK BENİM SPORUM

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile Okçular Vakfı tarafından düzenlenen “Okçuluk Benim Sporum” projesi 2018 yılı Mart ayında imzalanan protokolle başlamıştır. Ata sporumuz olan okçuluğun tüm boyutlarıyla kavranması ve kültürel bir bilinç olarak benimsenmesi için çalışmalarda bulunmak, okçuluğu; bugünün ve geleceğin nesillerine sevdirmek, dünya standartlarında sporcular yetiştirmek, okçuluğun İstanbul başta olmak üzere yeni nesiller tarafından sahiplenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Proje kapsamında Okçular Vakfı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalanmış olup, 39 ilçeye proje duyurusu yapılmıştır. MEBSİS  üzerinden öğretmenlere yapılan duyuru ile birlikte, gönüllülük esasına dayalı olarak eğitmenler başvurularını gerçekleştirmiştir.

Başvuru talepleri neticesinde her ilçenin ilgili okullarından eşit sayıda olmak üzere toplamda 750 öğretmen “Okçuluk Benim Sporum” programına seçilmiştir. Seçilen öğretmenler Okçular Vakfı tesislerinde toplamda 30 saati dolduracak şekilde 5 gün boyunca okçuluk temel eğitimi almışlardır.

Eğitim kapsamında ilk etapta, 12 adımda okçuluk verilmiştir. Bunlar;

Duruş,

Ok Yerleştirme,

Yay Tutuşu,

Kiriş Tutuşu,

Atışa Hazırlık,

Yay Çekiş,

Çene Altı Pozisyonu,

Nişan Alma,

Tam Çekiş,

Açılma,

Bırakış,

Son Taşıma.

30 saatlik eğitim süreci sonrasında yazılı ve uygulamalı olarak sınavlar yapılmış olup, başarılı olan öğretmenlere MEBSİS üzerinden eğitmen sertifikaları verilmiştir.

Sertifika almaya hak kazanan eğitmenler, görev yaptıkları okullarda ücretsiz okçuluk kursları oluşturarak, daha fazla öğrenciyi ata sporumuz olan okçuluk ile tanıştırma fırsatı sağlamışlardır. “Okçuluk Benim Sporum” projesi kapsamında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı iki yüzün üzerinde okulda, iki yüz binden fazla öğrenciye ulaşılmıştır. Bu kapsamda yapılan inceleme ve araştırmalarla öğrencilerin belirli kazanımları sağladıkları gözlemlenmiştir.

Okçuluk sporunun sağladığı en önemli kazanımların proje kapsamındaki hedef kitlenin eğitim hayatlarını ve sosyal hayatlarını en çok etkileyen olumsuz davranışları azalttığı veya tamamen kaldırdığı gözlemlenmiştir.

Okçuluk sporunun kazanımları;

1) Dikkat eksikliği olan bireylerde olumlu yönde değişim sağlar. Okçuluk, diğer branşlara nazaran dikkatli uygulanmazsa tehlikelere yol açabilecek bir spor türüdür. Sporcu kullandığı ekipmanları kendine veyahut çevresindeki diğer sporculara zarar verecek bir davranıştan sakınması gerektiğini bilir ve dikkatli davranmaya çalışır.

2) Okçuluk sporu duruş ve atış bakımından ileri derece konsantrasyon gerektirir. Sporcu hedef odaklı çalışacağından dolayı sabırlı olması gerektiğini bilir.

3) Okçuluk sporu takım halinde de yapılabilir. Birlikte hareket etme ve strateji geliştirme gereklilikleri ekip ruhu kazanmasını ve toplu hareket etme bilincini sağlar.

4) Okçuluk sporu, sağlıklı bir beden, fiziksel güç gerektirir. Sporcunun sağlıklı yaşama özen göstermesini öğretir. Vücuttaki denge ve koordinasyonu uyumlu kullanmasını sağlar.

5) Okçuluk sporu, zihinsel sağlık gerektirir. Çocukların odaklanma ve dikkat eksikliği sorunları için ideal bir egzersizdir.

6) Bireyin karar verme yetisini geliştirir.

Yukarıda maddeler halinde bahsedilen kazanımlar “Okçuluk Benim Sporum” projesinin kapsadığı yaş aralığında eğitim başta olmak üzere yaşamlarının birçok sahasında olumsuz olarak etkilendikleri; dikkat eksikliği, odaklanma, sabretme, sağlıklı yaşama, beden sağlığı, birlikte hareket etme gibi eksikliklerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.